✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

oranje wijn

Welk glas voor oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje wijn is stevig zoals een rode wijn kan zijn, maar met de frisheid die een witte wijn heeft. Hoe dit kan? In dit blog lees alles over deze bijzondere wijn en welke glazen je hier het beste voor kunt gebruiken.

Geschiedenis

Eigenlijk is oranje wijn een eeuwenoude drank die sinds een paar jaar weer in trend is. En zeg nou zelf, met dat opvallende oranje kleurtje is het een aantrekkelijke wijn om te bestellen. Oranje wijn heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden in Georgië, waar de techniek van het maken van oranje wijn voor het eerst werd ontwikkeld. Het is pas de laatste jaren dat de trend zich verspreidt naar andere delen van de wereld.

Wat is oranje wijn?

Kort gezegd is oranje wijn een wijn die gemaakt wordt van witte druiven waarbij de schillen een langere periode meegisten dan gebruikelijk is bij het maken van witte wijn. Dit zorgt voor een unieke, oranje kleur en een karakteristieke smaak. Oranje wijn wordt vaak zo natuurlijk mogelijk geproduceerd, zonder additieven zoals gekweekte gisten of sulfiet. Deze wijn is vaak biologisch of biodynamisch. En mede daarom nu zeer populair!

Smaak en textuur

Tijdens het proces van het maken van oranje wijn worden de druiven geperst en wordt het sap in contact gebracht met de schillen, steeltjes en pitten van de druiven. Dit zorgt voor de kenmerkende kleur. De gisting vindt plaats in grote vaten en kan tot wel enkele maanden duren. Dit geeft de wijn een complexe smaak en textuur, die verschilt van zowel witte als rode wijn. 

Net als bij rode wijn bevatten oranje wijnen tannines. Dit zorgt dus voor een stevige smaak en meer bittere tonen. De oxidatie geeft ook nootachtige tonen aan de wijn. De smaak is vaak niet te vergelijken met een ‘normale’ witte wijn. Sommige oranje wijnen hebben ook een licht aardse smaak, die afkomstig is van de schillen en stengels die in contact zijn geweest met het sap. De smaak en het aroma van de oranje wijn kan, net als rode en witte wijn, variëren en is afhankelijk van de druivensoort en het klimaat waarin ze groeien. 

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Oranje wijnglazen

Oranje wijn komt qua smaak en textuur het meest overeen met rode wijn. Je drinkt oranje wijn dan ook het beste uit rode wijnglazen. deze glazen zijn groter en boller. Dit is natuurlijk met een reden. Rode en oranje wijnen zijn vaak vol van smaak en dat vraagt om zuurstof. De smaak- en geuraroma’s kunnen dan nog beter tot hun recht. En je kunt de wijn goed walsen en ruiken. Een hele jonge rode of oranje wijn schenk je in een glas die iets meer taps toeloopt. Hierbij wil je namelijk dat de smaak en geur niet te snel verloren gaan.

Bekijk de Oranjewijnglazen

Wijnglazen voor oranje wijn

Interessant blog? Deel het online 🙂

Waar komt het Martiniglas vandaan?
Blog
Anne Groen

De mooiste martiniglazen

Het Martiniglas is één van de meest iconische en populairste cocktailglazen in de geschiedenis van de cocktails. En is speciaal ontworpen voor een van de

oranje wijn
Blog
Anne Groen

Welk glas voor oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje

Wijnglazen voor Vaderdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Vaderdag

Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n