✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wijn-decanteren-en-karafferen

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent. Maar vooral, hoe je het moet doen. In dit blog leggen we je alles uit over wijn decanteren en karafferen. Zodat jij tijdens een uitgebreid diner precies weet hoe je jouw met zorg geselecteerde wijn moet uitschenken.

Waarom decanteer je wijn?

Decanteren is wijn overschenken in een karaf. Dit doe je met wijnen die droesem hebben. Droesem noem je ook wel depot, bezinksel of residu. Dit is een natuurlijke drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na de fermentatie of een bepaalde tijd van rijping. Het draagt bij aan de aroma van de wijn en komt vaak voor bij oudere rode wijnen. Om droesem van de wijn te scheiden decanteer je deze in een karaf.

Decanteren van wijn

Hoe decanteer je wijn?

De eerste stap is om de wijnfles een dag voordat je deze gaat drinken rechtop te zetten. Zo heeft de droesem tijd genoeg om los te raken van de fles en naar beneden te zakken. Dan is het tijd om te decanteren. Decanteer oudere wijn pas vlak voordat je hem wilt drinken. Op deze manier gaan de minste aroma’s verloren.

Open de wijnfles en schenk deze rustig uit in een decanteerkaraf met een lange, smalle hals. Doe dit voorzichtig en zorg ervoor dat de wijn niet klotst in de decanteerkaraf. Houd de wijn goed in het licht om te zien wanneer de droesem de hals van de fles bereikt. Dan kun je stoppen met schenken. Laat de wijn kort rusten in de decanteerkaraf en schenk het dan over in jouw Spiegelau wijnglazen.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Verschil tussen wijn decanteren en karafferen

Decanteren en karafferen is hetzelfde; je schenkt wijn over in een decanteerkaraf. De reden waarom je het doet is alleen anders. Je decanteert om droesem van de wijn te scheiden. En karafferen doe je om jonge wijn zuurstof te geven. Er zit daarom ook verschil in de vorm van wijnkaraffen. Voor decanteren gebruik je een karaf met een smalle hals en dikke buik. Voor karafferen is een karaf met een brede hals en dikke buik geschikt.

Wijn karafferen

Het karafferen van wijn doe je met jonge wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn. Om de wijn beter drinkbaar te maken schenk je deze in een karaf met een brede hals. Dit hoef je minder voorzichtig te doen dan bij decanteren. Bij karafferen mag de wijn best klotsen in de karaf. Zo komt er meer zuurstof bij de wijn waardoor de smaak- en geuraroma’s goed loskomen. Karaffeer de wijn minstens drie uur voordat je hem wilt drinken. Dan kan de wijn goed ademen.

Witte wijn karafferen

In het algemeen hoef je witte wijn niet te decanteren, omdat hier geen droesem in zit. Maar het karafferen van witte wijn is in sommige gevallen wel goed om te doen. Want de extra zuurstof zorgt ook bij witte wijn voor meer smaak- en geuraroma’s. Zo kan een wijn die eerst scherp en fris is na het karafferen zachter proeven. Karafferen is ook een uitkomst als je witte wijn te koud is. Waarom? Als je witte wijn te koud is heeft dit invloed op de smaak. Je kunt de wijn dan 20 minuten karafferen om hem minder koud te krijgen en de smaaksensatie te vergroten.

Decanteerkaraffen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Wijnglazen voor Vaderdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Vaderdag

Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n

spiegelau chapagneglazen
Blog
spiegelau

Kristalzuivere champagneglazen

Champagne is niet zomaar een drankje, het is een feestje om het te drinken. Voor een bijzondere gelegenheid of om te proosten op het nieuwe jaar. Voor

decembercadeau spiegelau
Blog
spiegelau

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te