Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Welk wijnglas gebruik je voor welke wijn?

Welk wijnglas gebruik je voor welke wijn?

Welk wijnglas gebruik je voor welke wijn? De meeste mensen pakken een wijnglas uit de kast, schenken het glas in en vinden het prima smaken. Dit is een manier om wijn te drinken. Maar wanneer je je wijn in het goede glas schenkt zul je merken dat de smaak veel beter is. Het is ook niet voor niets dat er zoveel verschillende soorten wijnglazen bestaan. In deze blog geven we antwoord op de vraag welk wijnglas gebruik je voor welke wijn.

De vorm van een wijnglas

De vorm van het wijnglas is het belangrijkste voor de smaak en geur van je wijn. Een volle rode wijn heeft ruimte nodig om meer zuurstof tot zich te nemen. Deze wijn wordt daarom vaak in een breder glas geschonken. Een witte wijn schenk je in een smal glas. Deze wijn is in tegenstelling tot een volle rode wijn vrij licht van smaak en geur. Die wil je het liefst zo lang mogelijk behouden.

Mousserende wijnen

Champagne, Prosecco en Cava drink je uit en flûte, champagneglas of een coupetteglas. Door de vorm van een flûte blijven de bubbels van de mousserende wijn mooi in het glas. Sommige wijnliefhebbers drinken mousserende wijnen het liefst uit een wat breder glas of een coupetteglas. Zo kun je de wijn goed ruiken terwijl je drinkt. De bubbels kunnen eerder verdwijnen in een breder glas.

Bekijk de Champagneglazen

Welk glas gebruik je voor champagne

Witte wijnen

Witte wijn drink je uit wijnglazen met een smalle kelk. De balans tussen zoet en zuur blijft hierdoor langer in evenwicht omdat er minder zuurstof bij de wijn komt. Wittewijnglazen hebben naast een smalle kelk vaak ook een hogere voet dan andere wijnglazen. Dit is om de witte wijn langer op de gewenste temperatuur te houden.

Bekijk de Wittewijnglazen

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Rosé wijnen

Als een witte wijn in een smal wijnglas gaat en rode wijn in een breed glas. Waar drinken we dan rosé uit. Bij rosé is de regel: hoe lichter de wijn hoe smaller het glas. Dus voor een donkere, zwaardere rosé gebruik je een breder glas.

Bekijk de Roséglazen

Rode wijnen

Glazen voor rode wijn zijn groter en boller. Dit is natuurlijk met een reden. Rode wijnen zijn vaak vol van smaak en dat vraagt om zuurstof. De smaak- en geuraroma’s kunnen dan nog beter tot hun recht. En je kunt de wijn goed walsen en ruiken. Een hele jonge rode wijn schenk je in een glas die iets meer taps toeloopt. Hierbij wil je namelijk dat de smaak en geur niet te snel verloren gaan.

Bekijk de Rodewijnglazen

Decanteren en karafferen

Bij een rode wijn die lang gerijpt heeft is de kans aanwezig dat er droesem op de bodem van de fles ligt. Droesem is heel natuurlijk en ontstaat tijdens het rijpingsproces. Het zijn kleine deeltjes in de wijn die na verloop van tijd gaan klonteren. Tijdens het decanteren schenk je de wijn van de fles in een karaf om van de droesem af te komen. Terwijl je dit doet komt er gelijk zuurstof bij de rode wijn. In ons blog vertellen hoe je zelf je rode wijn kunt decanteren.

Bekijk de Decanteerkaraffen

Bourgogne wijnen

Bourgognewijnen drink je uit een Bourgogneglas. De vorm van dit glas staat ook wel bekend als een ballon. De grote ronde vorm zorgt ervoor dat er veel zuurstof bij de wijn komt. Op die manier kun je optimaal genieten van de volle aroma’s van deze wijnen. De Bourgogneglazen zijn zeer geschikt om een Pinot Noir, Piemonte, Barola of Barbarescowijn uit te drinken.

Bekijk de Bourgognewijnglazen

Bordeaux wijnen

Een rode wijn uit de Bordeaux drink je uit een Bordeauxglas. Dit glas is hoog en heeft de vorm van een tulp. Het glas is geschikt voor heel veel soorten rode wijn. Maar wijnen met een stevige structuur en een hoge kwaliteit horen echt thuis in het Bordeauxglas.

Bekijk de Bordeauxwijnglazen

Spiegelau wijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

De lekkerste wijn bij oesters
Blog
sanne

De lekkerste wijn bij oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen! Je kan ze zelf rapen op het strand of kopen bij de visboer. Vanaf september tot en met april kan

Blog
sanne

Welk glas voor welk bier?

Bier, veel mensen drinken het wel eens. In de zon, na een fanatieke sportwedstrijd of tijdens een feestje. Het is een van de meest gedronken

Rosé wijn uit de Provence
Blog
Brechje

Rosé wijnen uit de Provence

Fleurige lavendelvelden, oude Franse dorpjes en fantastische rosé wijnen. De Provence is een prachtig wijngebied in het Zuidoosten van Frankrijk. Dankzij de vele zonuren en

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. De Aperol Spritz drink je zowel in de zomer als

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

De mojito cocktail
Blog
Brechje

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele