Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Aperol Spritz cocktail

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. Het is een zomer en een winter drankje. Je kunt hem op een zonnig terras drinken in een Italiaanse stad. Of je hebt heel de dag geskied in de Oostenrijkse of Italiaanse bergen en sluit de dag af met een Aperol Spritz. We vertellen je graag hoe het drankje is ontstaan. Waarom je Aperol Spritz het hele jaar kunt drinken. En natuurlijk hoe je hem zelf maakt.

Italiaans of Oostenrijks?

Veel Italianen zeggen dat zij de Aperol Spritz hebben uitgevonden. Toch hebben ze dit ook een beetje te danken aan de Oostenrijkers. Van 1915 tot 1918 vond de Oostenrijkse bezetting plaats in Noord-Oost Italië. De Oostenrijkse soldaten dronken wijn aangemengd met bruiswater. Ze vonden wijn namelijk veel te sterk om puur te drinken. Hier komt de naam spritz vandaan. Spritzen is namelijk Duits voor ergens ‘bruis’ aan toevoegen.

De Italianen vonden water bij de wijn maar niks. Daarom voegde zij Aperol toe aan het drankje. Zo is de Aperol Spritz cocktail ontstaan.

Aperol

De Aperol werd officieel geproduceerd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Padua is een stad in Noord-Oost Italië. En ligt op zo’n 40 kilometer rijden ten westen van venetië. Tegenwoordig wordt de Aperol gemaakt door de Campari fabriek in Milaan.

De ingrediënten van Aperol zijn bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Hoe de samenstelling van de likeur is, is een geheim. Aperol is een lichte likeur en heeft een alcoholpercentage van 11%.

Aperol Spritz cocktail geschiedenis

Kleurrijke reclames

De groei en de belangstelling naar de Aperol Spritz hebben de Italianen te danken aan de cocktail zelf.  Maar ook aan de reclames en posters die Aperol ging maken samen met de kunstenaar Lorenzo Mattotti. Al snel ging het drankje de grenzen over. Dankzij de kunstige, kleurrijke posters werd het drankje geassocieerd met de elegante levensstijl van de Italianen. En zo werd de Aperol ook in andere delen van Europa populair.

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aperol Spritz in de zomer

Aperol Spritz is zowel een zomer als een winter cocktail. In de zomer drink je een Aperol Spritz heerlijk op het Italiaanse terras terwijl je verkoeling zoekt onder een parasol. Terwijl je het geroezemoes van rondstruinende mensen hoort. De cocktail wordt dan geserveerd met lekker veel ijs.

Aperol Spritz in de winter

In de wintermaanden kun je nog steeds een Aperol Spritz krijgen. In de Oostenrijkse en Italiaanse berggebieden kun je het hele jaar door Aperol Spritz bestellen. Na een dag op de piste of een wandeling door de sneeuw kun je bij ieder restaurant of café terecht voor een koude of een warme Aperol Spritz. Want hier serveren ze naast Glühwein ook een warme Aperol Spritz.

Aperol Spritz cocktail zomer en winter cocktail

Zelf een Aperol Spritz maken

Zelf een Aperol Spritz maken is helemaal niet moeilijk. En onder de coktails is de Aperol minder sterk dan andere cocktails.

Voor één Aperol Spritz cocktail heb je deze ingrediënten nodig:

  • 30 milliliter Aperol
  • 90 milliliter Prosecco
  • 60milliliter Spa rood
  • Sinaasappel schijfje
  • 4 ijsblokjes
  • Gin Tonic glas
  • Rietje

Zo maak je een Aperol Spritz

Je doet het ijs in een glas. Vervolgens doe je de Aperol, Prosecco en de spa rood erbij. Je maakt het drankje af met een sinaasappel schijfje en een rietje. Uiteindelijk is het bij de Aperol Spritz een kwestie van smaak. Zeker met het toevoegen van spa rood is het aan jou hoeveel je lekker vindt. Je kunt het zelfs weglaten en alleen Aperol en Prosecco mixen.

Aperol Spritz glas

Je kunt de Aperol Spritz in een groot wijnglas of in een Gin Tonic glas maken. Je hebt dan genoeg ruimte om de drankjes en het ijs te mixen.

Spiegelau cocktailglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. Het is een zomer en een winter drankje. Je kunt

Bordeaux wijnglazen
Blog
Brechje

Bordeaux wijnglazen

De Bordeaux is een wereldberoemde wijnstreek en ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde in Zuid-West Frankrijk. In de Bordeaux worden zowel rode

Bourgogne wijnglazen
Blog
Brechje

Bourgogne wijnglazen

De Bourgogne is één van de bekendste wijnstreken in Frankrijk. Hier wordt zowel witte als rode wijn gemaakt. Al sinds de Romeinen is dit zo,

Wijnglazen van kristal
Blog
Brechje

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal zijn gemaakt van fijn, dun glas, ook wel kristalglas genoemd. Normaal glas maakt bij het proosten een dof geluid. Kristalglas maakt juist

Wat is rose wijn
Blog
Brechje

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn wordt vaak gezien als een echte zomerwijn. En daar zijn we het ook wel mee eens. Rosé kent zoete, droge, donkere en lichte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.