✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Bordeaux wijnglazen

Bordeaux wijnglazen

De Bordeaux is een wereldberoemde wijnstreek en ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde in Zuid-West Frankrijk. In de Bordeaux worden zowel rode als witte wijnen gemaakt. Hier komen de echte kwaliteitswijnen vandaan. En je drinkt deze fijne wijnen uit Bordeaux wijnglazen. Want naast de Bourgogne hebben ook wijnen uit de Bordeaux hun eigen glas.

Geschiedenis

Ruim 2.000 jaar geleden hebben de Romeinen de eerste wijngaarden aangelegd in de Bordeaux. Na de val van het Romeinse rijk ging een groot deel van de wijngaarden verloren. Pas in de Middeleeuwen werd de wijnbouw hervat. De mensen waren toen slimmer en de handel nam toe. Het ging zelfs zo goed dat de eerste handel met Engeland begon.

Vijftig jaar ging dit goed, daarna namen de Engelsen het gebied over. Toen werd er in Bordeaux veel Clairet gedronken, een mengsel van rode en witte wijn. Toen de Franse uiteindelijk de Bordeaux terugwonnen begon de handelsoorlog totdat Napoleon de wijnen uit de Bordeaux ging classificeren. Dit classificeren wordt tegenwoordig nog steeds gedaan.

Bordeaux wijnglazen geschiedenis

Gematigd maritiem klimaat

De Bordeaux ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft daarom te maken met een gematigd maritiem klimaat. De Bordeaux heeft ruim 124.000 hectare aan wijngaarden. Het klimaat zorgt voor natte lentes, hete zomers en milde winters. Het vriest wel in de Bordeaux maar niet veel, ideaal voor het verbouwen van wijndruiven. 

De Bordeaux heeft een warme aanlandige wind door de invloed van de Atlantische Oceaan. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uit de streek mild en subtiel zijn.

Een heerlijke rode wijn uit de Bordeaux streek, drink je uit een Bordeaux wijnglas van Spiegelau.

Druiven in de Bordeaux

De Bordeaux heeft net als andere wijnstreken in Europa zijn eigen druivensoorten. De bekendste soorten zijn de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Deze zijn naast het bekendst ook de soorten die het meeste worden aangeplant in de streek. In de Bordeaux groeien ook de minder bekende Cabernet Franc, Malbec en de Petit Verdot.

Rode wijn is de wijn die het meest wordt gemaakt in de Bordeaux. Maar ook de witte Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Ugni Gris en de Sémillon worden gemaakt in dit gebied.

Wijnregio's

De Bordeaux bestaat uit twee regio’s. De Linker- en de rechteroever. Dit is ontstaan doordat de Gironde de streek door tweeën splitst. De linkeroever ligt aan de Zuid- en Westkant van de Gironde. De rechteroever vind je aan de Noord- en Oostkant van de rivier.

De linkeroever

De linkeroever is wereldwijd het meest bekend. Natuurlijk ook dankzij de mooie natuur maar de bekendste rode wijn ter wereld komt uit dit deel van de Bordeaux. We hebben het dan over de Cabernet Sauvignon. Deze soort barst van de tannine en zuren. En de druif geeft de rode wijn een diepe rode kleur en een volle smaak mee.

De rechteroever

Aan de rechteroever groeit ook een een hele bekende soort. Na de Cabernet Sauvignon de populairste, de Merlot. Een Merlot wijn staat bekend om zijn rijke en zachte smaken. Deze wijn bevat minder tannines en zuren en is daardoor erg toegankelijk. Soms wordt de Merlot aan een Cabernet Sauvignon toegevoegd om de wijn makkelijker drinkbaar te maken.

Bordeaux wijnglazen

Wijnen uit de Bourgogne drinken we uit Bourgogneglazen. Wijnen uit de Bordeaux drinken we uit Bordeauxglazen. Wijnen uit deze twee gebieden zijn eigenlijk de enige wijnen die een eigen glas hebben. 

De wijnen uit de Bordeaux hebben een glas nodig met een mooie bolling die de wijn genoeg ruimte geeft en de wijn achterop de tong stuurt. Dit voorkomt een droge mond en een verminderde smaak tijdens het drinken. Zo komen de fijne smaken echt goed tot hun recht en kan de proever genieten van een heerlijke wijn uit de Bordeaux.

Bordeaux wijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Waar komt het Martiniglas vandaan?
Blog
Anne Groen

De mooiste martiniglazen

Het Martiniglas is één van de meest iconische en populairste cocktailglazen in de geschiedenis van de cocktails. En is speciaal ontworpen voor een van de

oranje wijn
Blog
Anne Groen

Welk glas voor oranje wijn?

Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje

Wijnglazen voor Vaderdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Vaderdag

Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n