Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Bordeaux wijnglazen

Bordeaux wijnglazen

De Bordeaux is een wereldberoemde wijnstreek en ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde in Zuid-West Frankrijk. In de Bordeaux worden zowel rode als witte wijnen gemaakt. Hier komen de echte kwaliteitswijnen vandaan. En je drinkt deze fijne wijnen uit Bordeaux wijnglazen. Want naast de Bourgogne hebben ook wijnen uit de Bordeaux hun eigen glas.

Geschiedenis

Ruim 2.000 jaar geleden hebben de Romeinen de eerste wijngaarden aangelegd in de Bordeaux. Na de val van het Romeinse rijk ging een groot deel van de wijngaarden verloren. Pas in de Middeleeuwen werd de wijnbouw hervat. De mensen waren toen slimmer en de handel nam toe. Het ging zelfs zo goed dat de eerste handel met Engeland begon.

Vijftig jaar ging dit goed, daarna namen de Engelsen het gebied over. Toen werd er in Bordeaux veel Clairet gedronken, een mengsel van rode en witte wijn. Toen de Franse uiteindelijk de Bordeaux terugwonnen begon de handelsoorlog totdat Napoleon de wijnen uit de Bordeaux ging classificeren. Dit classificeren wordt tegenwoordig nog steeds gedaan.

Bordeaux wijnglazen geschiedenis

Gematigd maritiem klimaat

De Bordeaux ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft daarom te maken met een gematigd maritiem klimaat. De Bordeaux heeft ruim 124.000 hectare aan wijngaarden. Het klimaat zorgt voor natte lentes, hete zomers en milde winters. Het vriest wel in de Bordeaux maar niet veel, ideaal voor het verbouwen van wijndruiven. 

De Bordeaux heeft een warme aanlandige wind door de invloed van de Atlantische Oceaan. Dit zorgt ervoor dat de wijnen uit de streek mild en subtiel zijn.

Een heerlijke rode wijn uit de Bordeaux streek, drink je uit een Bordeaux wijnglas van Spiegelau.

Druiven in de Bordeaux

De Bordeaux heeft net als andere wijnstreken in Europa zijn eigen druivensoorten. De bekendste soorten zijn de Merlot en de Cabernet Sauvignon. Deze zijn naast het bekendst ook de soorten die het meeste worden aangeplant in de streek. In de Bordeaux groeien ook de minder bekende Cabernet Franc, Malbec en de Petit Verdot.

Rode wijn is de wijn die het meest wordt gemaakt in de Bordeaux. Maar ook de witte Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Ugni Gris en de Sémillon worden gemaakt in dit gebied.

Wijnregio's

De Bordeaux bestaat uit twee regio’s. De Linker- en de rechteroever. Dit is ontstaan doordat de Gironde de streek door tweeën splitst. De linkeroever ligt aan de Zuid- en Westkant van de Gironde. De rechteroever vind je aan de Noord- en Oostkant van de rivier.

De linkeroever

De linkeroever is wereldwijd het meest bekend. Natuurlijk ook dankzij de mooie natuur maar de bekendste rode wijn ter wereld komt uit dit deel van de Bordeaux. We hebben het dan over de Cabernet Sauvignon. Deze soort barst van de tannine en zuren. En de druif geeft de rode wijn een diepe rode kleur en een volle smaak mee.

De rechteroever

Aan de rechteroever groeit ook een een hele bekende soort. Na de Cabernet Sauvignon de populairste, de Merlot. Een Merlot wijn staat bekend om zijn rijke en zachte smaken. Deze wijn bevat minder tannines en zuren en is daardoor erg toegankelijk. Soms wordt de Merlot aan een Cabernet Sauvignon toegevoegd om de wijn makkelijker drinkbaar te maken.

Bordeaux wijnglazen

Wijnen uit de Bourgogne drinken we uit Bourgogneglazen. Wijnen uit de Bordeaux drinken we uit Bordeauxglazen. Wijnen uit deze twee gebieden zijn eigenlijk de enige wijnen die een eigen glas hebben. 

De wijnen uit de Bordeaux hebben een glas nodig met een mooie bolling die de wijn genoeg ruimte geeft en de wijn achterop de tong stuurt. Dit voorkomt een droge mond en een verminderde smaak tijdens het drinken. Zo komen de fijne smaken echt goed tot hun recht en kan de proever genieten van een heerlijke wijn uit de Bordeaux.

Bordeaux wijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

De lekkerste wijn bij oesters
Blog
sanne

De lekkerste wijn bij oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen! Je kan ze zelf rapen op het strand of kopen bij de visboer. Vanaf september tot en met april kan

Blog
sanne

Welk glas voor welk bier?

Bier, veel mensen drinken het wel eens. In de zon, na een fanatieke sportwedstrijd of tijdens een feestje. Het is een van de meest gedronken

Rosé wijn uit de Provence
Blog
Brechje

Rosé wijnen uit de Provence

Fleurige lavendelvelden, oude Franse dorpjes en fantastische rosé wijnen. De Provence is een prachtig wijngebied in het Zuidoosten van Frankrijk. Dankzij de vele zonuren en

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. De Aperol Spritz drink je zowel in de zomer als

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

De mojito cocktail
Blog
Brechje

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele