✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

De mojito cocktail

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele zomeravond met vrienden. In deze blog duiken we wat dieper in de wereld van de mojito. We vertellen je meer over de geschiedenis, verschillende soorten rum en hoe je het drankje zelf maakt.

Geschiedenis van de mojito

Tot de dag van vandaag is onduidelijk waar de mojito cocktail precies vandaan komt. Wat we wel weten is dat we de cocktail al honderden jaren drinken. De twee bekendste theorieën over het ontstaan van de mojito zullen we met je delen.

1. Medicijn tegen scheurbuik

Als we de geschiedenis induiken, weten we dat er in 1586 een recept opdook voor een medicinaal drankje genaamd Draque. Het drankje was vernoemd naar Sir Francis Drake, een piraat die schepen voor de Spaanse kust kaapte. Tijdens deze kaping kreeg hij sap uit suikerriet en limoenen. Hij voegde hier zelf aguardiente aan toe, de voorloper op rum. Het drankje zou helpen tegen scheurbuik.

De mojito cocktail la bodequita

2. De bar in Havana

Een ander verhaal over het ontstaan van de mojito brengt ons naar Havana. In Havana zit een bar die beweert de allereerste mojito gemaakt te hebben. In de bar hangt ook een briefje met de tekst “My Mojito in La Bodequita, My Daiquiri in El Floridita”. Of het verhaal klopt is nog maar de vraag maar het is wel een goed excuus om naar Cuba te gaan en het briefje zelf te gaan bekijken. En om een mojito te drinken natuurlijk.

Welke theorie je overneemt is aan jou. Maar net als bij veel andere cocktails kent de herkomst verschillende verhalen.

Wat is rum?

Een mojito cocktail maak je met rum. Rum wordt gemaakt van rietsuiker. Vroeger in de tijd van de zeevaarders was dit het favoriete drankje van mariniers en zeerovers op de Caribische zee. Hier sluit het verhaal van Sir Francis Drake goed bij aan. Je hebt witte heldere rum, donkere kruidige rum en alles daartussen. Een mojito cocktail met witte rum is een toegankelijke zoetere cocktail. Een mojito met bruine rum is een cocktail met pit.

Ingrediënten voor een mojito

Nu je meer weet over de herkomst van de mojito en welke smaken rum er bestaan, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Voor een mojito heb je nodig:

 • 45 milliliter witte rum
 • 2 schepjes rietsuiker
 • Bruiswater
 • Limoen in partjes
 • 1 takje munt
 • Crushed ijs
 • Muddler
 • Barmaatje
 • Barlepel
 • Longdrinkglas

Zorg dat de bodem van je cocktailglas wat dikker is. Als je de suiker, munt en limoen fijnstampt met de muddler moet het glas niet kapotgaan.

Zo maak je de mojito cocktail

 • Doe twee schepjes rietsuiker en de limoenpartjes in het longdrinkglas. Stamp dit met de muddler in het glas.
 • Sla de blaadjes op je hand zodat de aroma’s vrijkomen. Smeer de rand van het glas in met de munt en doe 4-5 blaadjes in het glas.
 • Voeg nu de witte rum toe.
 • Vul je glas met crushed ijs en roer alles goed door elkaar met de barlepel. Blijf net zolang doorroeren totdat de muntblaadjes en de limoenpartjes zweven in het glas.
 • Top de cocktail af met spa rood en een munt blaadje.

Cheers!

Longdrinkglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Wijnglazen voor Vaderdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Vaderdag

Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n

spiegelau chapagneglazen
Blog
spiegelau

Kristalzuivere champagneglazen

Champagne is niet zomaar een drankje, het is een feestje om het te drinken. Voor een bijzondere gelegenheid of om te proosten op het nieuwe jaar. Voor

decembercadeau spiegelau
Blog
spiegelau

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te