✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

De perfecte temperatuur voor witte wijn

De perfecte temperatuur voor witte wijn

Wist je dat temperatuur een grote invloed heeft op de smaak van je glas witte wijn? Je eet je pasta ook niet koud of je yoghurt warm. Een witte wijn die de juiste temperatuur heeft, smaakt veel beter. In deze blog vertellen we wat de perfecte temperatuur voor witte wijn is.

Te koud of te warm

Wanneer je witte wijn de juiste temperatuur heeft zijn de aroma’s en het alcoholpercentage goed in balans. Is je witte wijn te warm? Dan verliest deze zijn fruitigheid en komt vooral de smaak van alcohol erg sterk naar voren. Bij een te koude witte wijn gebeurt het tegenovergestelde. Je ruikt dan minder en de smaak is vooral zuur.

Experimen-teren

Het is dus belangrijk om je wijn niet te koud maar ook zeker niet te warm te serveren. De perfecte temperatuur hangt af van de soort witte wijn en wat je zelf lekker vindt. Door te spelen met de aanbevolen temperaturen en hier soms iets van af te wijken kun je de fris- of zoetheid van een witte wijn benadrukken. Daarnaast kun je bepaalde aroma’s wat meer naar voren laten komen.

De beste paaswijnen wit

Iedere witte wijn een eigen temperatuur

Er bestaan een heleboel verschillende soorten witte wijn. Deze witte wijnen bewaar en serveer je allemaal op een andere temperatuur. Om je een handje te helpen, delen we een overzichtelijk lijstje met richtlijnen voor de temperatuur van de populairste witte wijnen.

Frisse witte wijn

Denk aan een Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Verdejo. Deze witte wijnen komen het beste tot hun recht bij een temperatuur van 8-10 graden. Je koelkast is meestal tussen de 5-6 graden. Je kunt je dus voorstellen dat je bepaalde smaken mist als je deze wijnen rechtstreeks uit de koelkast drinkt. Laat hem daarom altijd even op temperatuur komen in het wijnglas.

Volle witte wijn

Een Chardonnay, Riesling, Viognier of een Pinot Grigio zijn wat vollere witte wijnen en vragen dan ook om een wat hogere drinktemperatuur. De wat vollere witte wijnen smaken het lekkerste bij een temperatuur tussen de 10-12 graden. De witte wijn is dan ronder, zachter en minder zuur.

Houtgerijpte Chardonnay

Chardonnay heeft nog een kleine uitzondering op de regel. Heb je een houtgerijpte Chardonnay? Serveer die op 10-12 graden. Een Chardonnay die niet op hout gerijpt is bewaar en serveer je op een iets lagere temperatuur, namelijk tussen de 8-10 graden.

Hulpmiddelen

Er bestaan wijnthermometers waarmee je nauwkeurig de temperatuur af kunt lezen. Maar als je bovenstaande koeltijden aanhoudt, kom je waarschijnlijk al een heel eind. Last minute een koud flesje witte wijn nodig? Met een koelmanchet heb je binnen tien minuten een koude fles witte wijn. In een emmer met water, ijs en een schep zout is de wijn ook snel gekoeld. Sneller dan alleen een bak ijs.

Wittewijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Wijnglazen voor Moederdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Moederdag

Wijnglazen als cadeau voor Moederdag om jouw favoriete moeder echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n

spiegelau chapagneglazen
Blog
spiegelau

Kristalzuivere champagneglazen

Champagne is niet zomaar een drankje, het is een feestje om het te drinken. Voor een bijzondere gelegenheid of om te proosten op het nieuwe jaar. Voor

decembercadeau spiegelau
Blog
spiegelau

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te