Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

De perfecte temperatuur voor witte wijn

De perfecte temperatuur voor witte wijn

Wist je dat temperatuur een grote invloed heeft op de smaak van je glas witte wijn? Je eet je pasta ook niet koud of je yoghurt warm. Een witte wijn die de juiste temperatuur heeft, smaakt veel beter. In deze blog vertellen we wat de perfecte temperatuur voor witte wijn is.

Te koud of te warm

Wanneer je witte wijn de juiste temperatuur heeft zijn de aroma’s en het alcoholpercentage goed in balans. Is je witte wijn te warm? Dan verliest deze zijn fruitigheid en komt vooral de smaak van alcohol erg sterk naar voren. Bij een te koude witte wijn gebeurt het tegenovergestelde. Je ruikt dan minder en de smaak is vooral zuur.

Experimen-teren

Het is dus belangrijk om je wijn niet te koud maar ook zeker niet te warm te serveren. De perfecte temperatuur hangt af van de soort witte wijn en wat je zelf lekker vindt. Door te spelen met de aanbevolen temperaturen en hier soms iets van af te wijken kun je de fris- of zoetheid van een witte wijn benadrukken. Daarnaast kun je bepaalde aroma’s wat meer naar voren laten komen.

De beste paaswijnen wit

Iedere witte wijn een eigen temperatuur

Er bestaan een heleboel verschillende soorten witte wijn. Deze witte wijnen bewaar en serveer je allemaal op een andere temperatuur. Om je een handje te helpen, delen we een overzichtelijk lijstje met richtlijnen voor de temperatuur van de populairste witte wijnen.

Frisse witte wijn

Denk aan een Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner en Verdejo. Deze witte wijnen komen het beste tot hun recht bij een temperatuur van 8-10 graden. Je koelkast is meestal tussen de 5-6 graden. Je kunt je dus voorstellen dat je bepaalde smaken mist als je deze wijnen rechtstreeks uit de koelkast drinkt. Laat hem daarom altijd even op temperatuur komen in het wijnglas.

Volle witte wijn

Een Chardonnay, Riesling, Viognier of een Pinot Grigio zijn wat vollere witte wijnen en vragen dan ook om een wat hogere drinktemperatuur. De wat vollere witte wijnen smaken het lekkerste bij een temperatuur tussen de 10-12 graden. De witte wijn is dan ronder, zachter en minder zuur.

Houtgerijpte Chardonnay

Chardonnay heeft nog een kleine uitzondering op de regel. Heb je een houtgerijpte Chardonnay? Serveer die op 10-12 graden. Een Chardonnay die niet op hout gerijpt is bewaar en serveer je op een iets lagere temperatuur, namelijk tussen de 8-10 graden.

Hulpmiddelen

Er bestaan wijnthermometers waarmee je nauwkeurig de temperatuur af kunt lezen. Maar als je bovenstaande koeltijden aanhoudt, kom je waarschijnlijk al een heel eind. Last minute een koud flesje witte wijn nodig? Met een koelmanchet heb je binnen tien minuten een koude fles witte wijn. In een emmer met water, ijs en een schep zout is de wijn ook snel gekoeld. Sneller dan alleen een bak ijs.

Wittewijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Waar komt het Martiniglas vandaan?
Blog
Brechje

Waar komt het Martiniglas vandaan?

Het Martiniglas is één van de populairste cocktailglazen ter wereld. En is speciaal ontworpen voor de populairste cocktail ter wereld, de Martini. Maar waar komt

Oude en nieuwe wijnwereld
Blog
Brechje

Oude en nieuwe wijnwereld

De verschillende soorten wijn kunnen we onderverdelen in twee werelden. De oude en nieuwe wijnwereld. De oude wijnwereld zijn alle wijnlanden in Europa. De nieuwe

Wat is rose wijn
Blog
Brechje

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn wordt vaak gezien als een echte zomerwijn. En daar zijn we het ook wel mee eens. Rosé kent zoete, droge, donkere en lichte

De beste paaswijnen
Blog
Brechje

De beste paaswijnen

Pasen is voor mensen die van lekker eten en drinken houden een soort kerst in het voorjaar. En net als tijdens het kerstdiner mag tijdens

Negroni cocktail
Blog
Brechje

Negroni cocktail

De negroni cocktail is een van oorsprong Italiaans drankje gemaakt van Gin, Campari en rode zoete Vermouth. Je maakt het drankje af met ijsblokjes, een