Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Het verschil tussen Champagne, Prosecco en Cava

Het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco

Wat is het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco? Deze drie wijnen behoren tot de groep mousserende wijnen. Mousserend betekent ook wel koolzuurhoudend, wijn met bubbels dus. Maar wat zijn dan de grootste verschillen? Wij zijn op onderzoek gegaan en hebben een hoop geleerd over deze wijnen. Wil jij ook alles weten over mousserende wijn en de verschillen tussen Cava, Champagne en Prosecco? Lees dan ons blog.

Waar komt het vandaan?

Mousserende wijn is in de 17e eeuw ontdekt door de Engelse wetenschapper Christopher Merrit. Hij ontdekte dat als je suiker in de wijn doet en een tweede gisting toevoegt aan het productieproces er bubbels in de wijn ontstaan.

Toen deze manier bekender werd kreeg niemand het onder controle. Door de enorme druk van de bubbels op de flessen bleven ze exploderen. De monnik Dom Pérignon wilde een manier vinden dat het wel lukte en de flessen mousserende wijn niet explodeerden. Hij ontdekte dat als je de kurk van de fles met ijzerdraad vastmaakt deze niet explodeert tijdens de tweede gisting.

Dom Perignon

Wie wat waar

De verschillende bubbelwijnen komen uit verschillende landen en worden allemaal op een andere manier gemaakt. Voordat we verder ingaan op het productieproces van de verschillende mousserende wijnen, is het handig om te weten waar de verschillende wijnen vandaan komen.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Champagne

Een mousserende wijn mag pas Champagne heten als het is gemaakt in de Champagnestreek. Deze streek ligt in het Noorden van Frankrijk en grenst aan België. Champagne heeft een frisse, verfijnde smaak. De Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dit heeft te maken met de schaarste en het lange productieproces.

Cava

Cava is een mousserende wijn afkomstig uit de regio Catalonië in het Noordoosten van Spanje. Deze wijn kun je het beste vergelijken met die van Champagne. Alleen de smaak is iets milder met minder frisse zuren. Cava wordt gemaakt van de druivensoorten: Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. De prijs van een Cava ligt tussen de prijs van Champagne en Prosecco in.

Prosecco

Prosecco is een mousserende wijn afkomstig uit de provincie Veneto in het Noorden van Italië. Prosecco wordt van één druivensoort, de Glera, gemaakt. Prosecco kent twee soorten: Frizzante, deze prosecco is mousserend. En de Spumante, deze variant is licht mousserend. Je herkent Prosecco aan de lichtzoete, fruitige smaak. Prosecco is door het snelle productieproces de goedkoopste van de drie soorten.

Hoe wordt het gemaakt?

Champagne en Cava worden volgens de Méthode Traditionelle gemaakt. De eerste vier stappen zijn hetzelfde als bij het maken van witte wijn. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Vervolgens worden de druiven geperst. Het sap van de druiven gaat in grote tanks. De suiker in de druiven wordt omgezet in alcohol. Om tot een goede smaak te komen worden de verschillende wijnen vermengd. Daarna worden de flessen gevuld. 

Van wijn naar mousserend

Om van wijn een bubbelwijn te maken wordt er extra suiker en gist toegevoegd. Er ontstaat nu een tweede gisting in de fles. De flessen worden ondersteboven in schuine stellingen geplaatst. Ze worden iedere dag een kwartslag gedraaid. Vroeger deden ze dit met de hand. Tegenwoordig hebben ze hier handige machines voor. Als het bezinksel in de hals van de fles zit, wordt deze bevroren en uitgespuugd. Voordat de fles definitief dichtgaat wordt er nog een laatste beetje suiker toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn blijven. Voor de smaak moet de wijn nog een tijdje nagisten.

Methodo Charmat

Prosecco wordt gemaakt volgens de Methodo Charmat. Het verschil met de Méthode Traditionelle is de tweede gisting. In plaats van in de fles vind deze plaats in grote roestvrijstalen tanks. Daarna wordt de wijn direct gebotteld. Prosecco kun je dus veel meer in één keer maken, wat de mousserende wijn goedkoper maakt.

Speciale gelegenheden

Vanaf het begin wordt mousserende wijn al gezien als een luxeproduct. Mede door het lastige en tijdrovende productieproces. Mensen van adel dronken vroeger dagelijks een glaasje bubbels. Toen Louis XV in 1728 een wet maakte die toestond dat bubbelwijn per fles vervoerd mocht worden kwam de handel snel op gang.

Na de industriële revolutie werd niet langer de focus gelegd op de elite. Ook de middenklasse wilde deze wijn drinken. Door de hoge prijs was het te duur om dit dagelijks te drinken. Mensen kochten en dronken het dus alleen met de feestdagen. Zoals Kerst en Oud en Nieuw.

Proost!

Proost jij deze feestdagen met kristalheldere champagneglazen van Spiegelau? Deel jouw mooiste foto en tag ons op Instagram @spiegelaushop!

Alle mousserendewijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Waar komt het Martiniglas vandaan?
Blog
Brechje

Waar komt het Martiniglas vandaan?

Het Martiniglas is één van de populairste cocktailglazen ter wereld. En is speciaal ontworpen voor de populairste cocktail ter wereld, de Martini. Maar waar komt

Oude en nieuwe wijnwereld
Blog
Brechje

Oude en nieuwe wijnwereld

De verschillende soorten wijn kunnen we onderverdelen in twee werelden. De oude en nieuwe wijnwereld. De oude wijnwereld zijn alle wijnlanden in Europa. De nieuwe

Wat is rose wijn
Blog
Brechje

Wat is rosé wijn?

Rosé wijn wordt vaak gezien als een echte zomerwijn. En daar zijn we het ook wel mee eens. Rosé kent zoete, droge, donkere en lichte

De beste paaswijnen
Blog
Brechje

De beste paaswijnen

Pasen is voor mensen die van lekker eten en drinken houden een soort kerst in het voorjaar. En net als tijdens het kerstdiner mag tijdens

Negroni cocktail
Blog
Brechje

Negroni cocktail

De negroni cocktail is een van oorsprong Italiaans drankje gemaakt van Gin, Campari en rode zoete Vermouth. Je maakt het drankje af met ijsblokjes, een