Wat is het verschil tussen Cava, Champagne en Prosecco? Deze drie wijnen behoren tot de groep mousserende wijnen. Mousserend betekent ook wel koolzuurhoudend, wijn met bubbels dus. Maar wat zijn dan de grootste verschillen? Wij zijn op onderzoek gegaan en hebben een hoop geleerd over deze wijnen. Wil jij ook alles weten over mousserende wijn en de verschillen tussen Cava, Champagne en Prosecco? Lees dan ons blog.
Waar komt het vandaan?
Mousserende wijn is in de 17e eeuw ontdekt door de Engelse wetenschapper Christopher Merrit. Hij ontdekte dat als je suiker in de wijn doet en een tweede gisting toevoegt aan het productieproces er bubbels in de wijn ontstaan.
Toen deze manier bekender werd kreeg niemand het onder controle. Door de enorme druk van de bubbels op de flessen bleven ze exploderen. De monnik Dom Pérignon wilde een manier vinden dat het wel lukte en de flessen mousserende wijn niet explodeerden. Hij ontdekte dat als je de kurk van de fles met ijzerdraad vastmaakt deze niet explodeert tijdens de tweede gisting.
Wie wat waar
De verschillende bubbelwijnen komen uit verschillende landen en worden allemaal op een andere manier gemaakt. Voordat we verder ingaan op het productieproces van de verschillende mousserende wijnen, is het handig om te weten waar de verschillende wijnen vandaan komen.
Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.
Champagne
Een mousserende wijn mag pas Champagne heten als het is gemaakt in de Champagnestreek. Deze streek ligt in het Noorden van Frankrijk en grenst aan België. Champagne heeft een frisse, verfijnde smaak. De Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Champagne is de duurste mousserende wijn ter wereld. Dit heeft te maken met de schaarste en het lange productieproces.
Cava
Prosecco
Prosecco is een mousserende wijn afkomstig uit de provincie Veneto in het Noorden van Italië. Prosecco wordt van één druivensoort, de Glera, gemaakt. Prosecco kent twee soorten: Frizzante, deze prosecco is mousserend. En de Spumante, deze variant is licht mousserend. Je herkent Prosecco aan de lichtzoete, fruitige smaak. Prosecco is door het snelle productieproces de goedkoopste van de drie soorten.
Hoe wordt het gemaakt?
Champagne en Cava worden volgens de Méthode Traditionelle gemaakt. De eerste vier stappen zijn hetzelfde als bij het maken van witte wijn. De druiven worden met de hand geplukt en geselecteerd. Vervolgens worden de druiven geperst. Het sap van de druiven gaat in grote tanks. De suiker in de druiven wordt omgezet in alcohol. Om tot een goede smaak te komen worden de verschillende wijnen vermengd. Daarna worden de flessen gevuld.
Van wijn naar mousserend
Om van wijn een bubbelwijn te maken wordt er extra suiker en gist toegevoegd. Er ontstaat nu een tweede gisting in de fles. De flessen worden ondersteboven in schuine stellingen geplaatst. Ze worden iedere dag een kwartslag gedraaid. Vroeger deden ze dit met de hand. Tegenwoordig hebben ze hier handige machines voor. Als het bezinksel in de hals van de fles zit, wordt deze bevroren en uitgespuugd. Voordat de fles definitief dichtgaat wordt er nog een laatste beetje suiker toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de bubbels langer in de wijn blijven. Voor de smaak moet de wijn nog een tijdje nagisten.
Methodo Charmat
Prosecco wordt gemaakt volgens de Methodo Charmat. Het verschil met de Méthode Traditionelle is de tweede gisting. In plaats van in de fles vind deze plaats in grote roestvrijstalen tanks. Daarna wordt de wijn direct gebotteld. Prosecco kun je dus veel meer in één keer maken, wat de mousserende wijn goedkoper maakt.
Speciale gelegenheden
Vanaf het begin wordt mousserende wijn al gezien als een luxeproduct. Mede door het lastige en tijdrovende productieproces. Mensen van adel dronken vroeger dagelijks een glaasje bubbels. Toen Louis XV in 1728 een wet maakte die toestond dat bubbelwijn per fles vervoerd mocht worden kwam de handel snel op gang.
Na de industriële revolutie werd niet langer de focus gelegd op de elite. Ook de middenklasse wilde deze wijn drinken. Door de hoge prijs was het te duur om dit dagelijks te drinken. Mensen kochten en dronken het dus alleen met de feestdagen. Zoals Kerst en Oud en Nieuw.
Proost!
Proost jij deze feestdagen met kristalheldere champagneglazen van Spiegelau? Deel jouw mooiste foto en tag ons op Instagram @spiegelaushop!
Alle mousserendewijnglazen
Interessant blog? Deel het online 🙂
Bijzondere bierglazen
Bier, biertje, pils of het gele goud. Er zijn veel verschillende namen voor bier. En dat is niet zo gek. Want bier is een van
De mooiste martiniglazen
Het Martiniglas is één van de meest iconische en populairste cocktailglazen in de geschiedenis van de cocktails. En is speciaal ontworpen voor een van de
Welk glas voor oranje wijn?
Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje
Wijnglazen voor Vaderdag
Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.
Wijn decanteren en karafferen
Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.
Luxe glazen
De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor