Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Rode wijn soorten

Soorten rode wijn

Rode wijn is voor velen een favoriet bij vleesgerechten of als borrelwijn in de herfst en de winter. Rode wijn kent veel soorten. Dit komt door het brede aanbod druivensoorten en de landen waar de wijn gemaakt wordt. Rode wijn is een echte ontdekkingswijn, iedere wijn smaakt anders en dat maakt rode wijn echt leuk. In deze blog vertellen je meer over de druivensoorten, wijnlanden, wat je er het beste bij kunt eten en uit welk rodewijnglas je hem drinkt. Ook vind je onderaan dit blog een manier om wijnvlekken uit je tafelkleed of kleding te krijgen.

Druiven-soorten

Er zijn vier verschillende druivensoorten die het meest worden gebruikt om rode wijn te maken. De Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon en de Malbec. Al deze druivenrassen vinden hun oorsprong in Frankrijk. 

Pinot Noir

Een rode wijn gemaakt van de Pinot Noir druif is een toegankelijke wijn. Ook wordt deze druif gebruikt in champagnes. Je vindt in een Pinot Noir de smaken van kers, framboos en aardbei terug. De bekendste streek waar de Pinot Noir wordt gemaakt is de Bourgogne in Frankrijk. Maar ook in Duitsland, de VS, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland wordt er wijn gemaakt met deze druif.

Een Pinot Noir wijn is het lekkerst bij gerechten met kip, groenten, tonijn en vegetarische hapjes.

Alles over rode wijn pinot noir

Merlot

Een rode wijn gemaakt van de Merlot druif is steviger en voller van smaak dan een Pinot Noir. De Merlot druif is iets groter en heeft een dunnere schil. Deze druifsoort vind je vooral terug in de Bordeaux in Frankrijk. Naast de Bordeaux wordt een Merlot geproducceerd in Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië, Hongarije en Kroatië.

Merlot is het lekkerste in combinatie met gegrild vlees, wild of lam. Ook bij kazen en maaltijden met groenten kun je een Merlot inschenken.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Cabernet Sauvignon

Deze druifsoort heeft een vrij krachtige smaak. Het is een minder toegankelijke. Je moet van de smaak houden. De Cabernet Sauvignon is via de Bordeaux over de wereld verspreid, ook naar nieuwe wijnlanden. Vooral in Oost-Europa, in Hongarije worden er rode wijnen gemaakt met deze druivensoort. De wijn kenmerkt zich door de diepe rode kleur, een goede tannine structuur en een gemiddelde zuurgraad.

Bij een rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon druif eet je gevogelte, biefstuk, wild, lam en pittige kazen.

Malbec

De Malbec komt ook uit Frankrijk. Tegenwoordig zie je deze druif ook in Argentinië. Sterker nog, daar produceren ze 75% van de malbec wijnen. De Malbec druif is klein en donkerder maar krachtig van smaak. Een Malbec uit Argentinië neigt naar de smaak van kers. Een Malbec uit Frankrijk neigt meer naar de smaak van zwarte, blauwe bes en hij smaakt iets kruidiger.

Een malbec drink je bij pikante steak, diverse pikante vlees- en groentengerechten of paddenstoelenrisotto.

Rodewijn-glazen

Een rode wijn schenk je in een rodewijnglas. Een rodewijnglas herken je aan de grotere bolling omdat een rode wijn vaak een complexe smaak heeft. Bij een wijnglas met brede opening zoals de Bordeauxglazen kun je de wijnen beter ruiken. Wittewijnglazen daarentegen hebben vaak een lange voet zodat de wijn niet warm wordt als je het glas vasthoudt. En ze hebben een kleinere opening omdat witte wijn minder complex is.

Rodewijnvlek verwijderen

Je hebt het vast weleens gehad of zien gebeuren. Je zit lekker te tafelen of te borrelen met een heerlijk glas rode wijn. Maar voordat je het doorhebt zit er rode wijn op je tafelkleed of kleding. Wij vertellen je hoe je in slechts 5 stappen de wijnvlek verwijderd. Dit heb je nodig:

  • Zout (hoe groter de vlek, hoe meer zout)
  • Een schone doek
  • Kokend water

In 5 stappen schoon

Dep met een vochtige doek voorzichtig de overtollige wijn van het oppervlak. Niet wrijven! Dan wordt het alleen maar erger.

Span het doek om een kom en maak vast met een elastiek. Strooi een ruime hoeveelheid zout op de wijnvlek. Laat dit 5 minuten intrekken.

Schenk het kokend water vanaf een hoogte van 20 centimeter op de vlek met zout.

Vervolgens doe je je tafelkleed of kledingstuk in de wasmachine.

Rodewijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Whisky soorten
Blog
Brechje

Soorten Whisky

Whisky is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage gedistilleerd uit mout (graan). De whisky wordt gerijpt in eikenhouten vaten, dit beïnvloed de smaak en

Wat is bokbier
Blog
Hester

Wat is bokbier?

Bokbier is echt seizoensbier. De herfstbok en lentebok zijn bekende varianten. Maar waar komt deze biersoort vandaan? En hoe komt het aan zijn naam? Dat

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

Rode wijn soorten
Blog
Brechje

Soorten rode wijn

Rode wijn is voor velen een favoriet bij vleesgerechten of als borrelwijn in de herfst en de winter. Rode wijn kent veel soorten. Dit komt

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. Het is een zomer en een winter drankje. Je kunt