Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wat is bokbier

Wat is bokbier?

Bokbier is echt seizoensbier. De herfstbok en lentebok zijn bekende varianten. Maar waar komt deze biersoort vandaan? En hoe komt het aan zijn naam? Dat lees in je in dit blog. We vertellen je meer over de geschiedenis en uit welk bierglas je het beste bokbier kunt drinken.

De naam bokbier

In de Duitse bierstad Einbeck werd aan het begin van de 17e eeuw Einbecker bier gebrouwen. Deze stad lag in de deelstaat Beieren waar ze dit biertje op zijn Beiers ook wel Ainpöck noemden. De afkorting werd ein bock. En dat is het gebleven. Want Duitsers noemen het bockbier en in Nederland zeggen we bokbier, zonder c. Op etiketten van bokbier zie je vaak een bok afgebeeld staan. Maar dit heeft dus niets met de naam te maken.

Kenmerken van bokbier

Bokbier is oorspronkelijk een biersoort van lage gisting. Dit houdt in dat het biergistingsproces op een lage temperatuur plaatsvindt. De zoete volle smaak van bokbier komt door het gebruik van mout in het brouwproces. Er wordt twee keer zoveel mout gebruikt in bokbier dan bij pils. Daarom zitten er in bokbier meer suikers. De karamelachtige smaak komt van de mout die op hoge temperatuur wordt gedroogd en hierdoor karamelliseert.

Bokbier heeft een robijnrode tot donkerbruine kleur met een alcoholpercentage van 6%. Door de tijd heen zijn er ook zwaardere bokbieren met hogere alcoholpercentages op de markt gekomen. De enige eis waar bokbieren aan moeten voldoen is dat het minimaal een stamwortgehalte van 15,5 Plato heeft. Dit geeft de dichtheid aan van het bier en laat zien hoe zwaar het bier is.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Bokbier is echt seizoensbier

Vroeger werd bier alleen in de herfst en winter gebrouwen. Want de bieren uit de warme maanden bedierven te snel. Dit kwam door het gistingsproces waar brouwers toendertijd nog niet vanaf wisten. Hierboven legden we uit dat bokbier gist op lage temperatuur. Daarom werd bokbier alleen in de koude maanden gedronken. En zo ontstond de naam herfstbok.

Herfstbok

Door de optimalisatie van het bierbrouwproces drink je bokbieren nu in oktober. Op de eerste maandag van oktober start het herfstbokseizoen officieel op initiatief van de Nederlandse Brouwers. Bierkenners, brouwmeesters en liefhebbers vieren op deze dag de nieuwe jaargang van het bokbier. Het herfstbokseizoen eindigt in februari.

Lentebok

Van maart tot en met juni is het tijd voor de lentebok. Deze biersoort is net als het voorjaar fris en fruitig met een licht blonde kleur. De lentebok is ontstaan, omdat bierbrouwers na de koude wintermaanden door wilden blijven brouwen. Ze probeerden wat uit en brouwden bier met extra hop en alcohol. Zo bleef het bier langer goed en konden ze het ook nog drinken in de warmere maanden van het jaar. Dit werd de lentebok.

Tulpvormige bierglazen

Voor de beste smaakbeleving laat je bokbier eerst op temperatuur komen. En schenk je het uit in een tulpvormig bierglas van Spiegelau. Het glas is zo ontworpen dat het aroma’s en koolzuur van bier voor langere tijd vasthoudt. Wat de geur- en smaakbeleving bevordert. Door de bolle vorm van het kristalheldere glas komt de kleur van het bier helemaal tot zijn recht. De tulpglazen van Spiegelau zorgen voor een optimaal biergenot.

Alle bierglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Negroni cocktail
Blog
Brechje

Negroni cocktail

De negroni cocktail is een van oorsprong Italiaans drankje gemaakt van Gin, Campari en rode zoete Vermouth. Je maakt het drankje af met ijsblokjes, een

Welke glazen gebruik je voor prosecco?
Blog
Brechje

Welke glazen gebruik je voor prosecco?

Prosecco is in Nederland een populaire bubbelwijn. Het is een toegankelijke iets zoetere wijn afkomstig uit Veneto. Veneto is een regio in het noorden van

Whisky soorten
Blog
Brechje

Soorten Whisky

Whisky is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage gedistilleerd uit mout (graan). De whisky wordt gerijpt in eikenhouten vaten, dit beïnvloed de smaak en