Wat is port en waar komt het vandaan? Port is een zoete wijn afkomstig uit de oudste wijnstreek van Portugal. Deze streek ligt in de buurt van Porto aan de Douro-vallei. Nergens anders op de wereld wordt deze bijzondere wijn gemaakt. In deze blog vertellen we wat port nou eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt, wanneer je het drinkt en uit welke glazen.
De geschiedenis
Als we meer willen weten over de geschiedenis van port moeten we terug naar de 17e eeuw. In die tijd importeerde Engeland al jaren veel wijnen vanuit Frankrijk. Toen de twee landen in de 17e eeuw in een oorlog verwikkeld raakten konden de Engelsen geen wijn meer halen in Frankrijk. Er moest een alternatief komen.
Wijn uit Portugal
In plaats van wijn uit Frankrijk te halen, vaarden de Engelsen een stukje verder richting de havenstad Porto in het Noordwesten van Portugal. De boottocht vanaf Portugal terug naar Engeland was langer dan vanaf Frankrijk. En de wijnen werden slecht tijdens deze lange boottocht. Daarom voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten. Dit stopt het gistingsproces. Hierdoor ontstond een bijzondere zoete wijn genaamd port.
The Englishman's drink
De Engelsen vonden de nieuwe wijn erg goed. Al gauw gingen verschillende Britse portexporteurs naar de Douro streek om een porthuis te beginnen. Tot op de dag van vandaag merk je dat de Engelsen de port zijn gaan maken. Zo hoor je vaak portnamen als Graham’s, Dow’s en Sandeman.
Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.
Strenge regels
Port mag in Europa pas port worden genoemd als de port uit Porto afkomstig is. Uit de Douro om precies te zijn, dit is een van de oudste wijnstreken in Noordwest Portugal. Daarnaast mag een port pas port worden genoemd als het is gemaakt van Inheemse druivenrassen. Denk aan de Touriga franca, Touriga Nacional en de Tempranillo. De Douro heeft de perfecte condities om wijn te verbouwen. Dit komt door de aanwezigheid van leisteen en graniet in de grond. Dit houd de warmte vast waardoor de druiven gelijkmatiger rijpen.
Hoe wordt port gemaakt
Eerst worden de druiven geplukt. Daarna gaan ze in grote bakken of stalen tanks om ze te pletten. Dit noem je ook wel treden. Vervolgens laat de wijnmaker het fermentatieproces op gang komen, hiervoor laat hij de druiven 1 tot 4 dagen liggen. Vervolgens voegt de wijnmaker een sterke drank gemaakt van druivenschillen toe. Deze drank wordt ook wel Aguardente genoemd en heeft een alcoholpercentage van 78%. Na de toevoeging van deze drank en het fermentatieproces heeft de port een alcoholpercentage tussen de 19% en 20%.
Port laten rijpen
Na het fermentatieproces gaat de port in grote stalen tanks of houten vaten. Hier laat de wijnmaker de port rijpen. Sommige port wordt na 2 jaar gebotteld. Andere vaten blijven jaren dicht. De kelder waar de port ligt opgeslagen vind je aan de zuidkant van de Douro rivier. Ze liggen in de kelders van de porthuizen te wachten tot ze rijp genoeg zijn.
Port drinken
Port kun je het beste drinken uit een tulpvormig glaasje. Deze glaasjes hebben een smalle opening zodat de smaken in het glas blijven en je optimaal van je port kunt genieten. Of je port nu drinkt als aperitiefje voor een maaltijd. Of het glas bewaart voor erna. Voor ieder moment is er wel een port. Wij geven je graag een aantal suggesties wanneer je welke port drinkt.
Tawny, Ruby en Colheitas ports
Deze soorten kun je het beste drinken tussen de 10ºC en 12ºC tijdens het aperitief. Deze port is ook erg geschikt om te drinken bij vlees of kaas. Ben je meer een liefhebber van koude drankjes? Dan kun je hem ook serveren op ijs. Dit drankje wordt ook wel een Porto Fresco genoemd.
Vintage port
Een vintage port kun je het beste decanteren voordat je hem gaat drinken. In ons blog over decanteren lees je hoe je dat moet doen. En we verkopen ook mooie kristalheldere karaffen.
Witte port
Witte port wordt koud met een blokje ijs gedronken. Je kunt de witte port ook aanvullen met tonic en een schijfje citroen. Je hebt nu een portonic, een heerlijk verfrissende cocktail.
Interessant blog? Deel het online 🙂
Bijzondere bierglazen
Bier, biertje, pils of het gele goud. Er zijn veel verschillende namen voor bier. En dat is niet zo gek. Want bier is een van
De mooiste martiniglazen
Het Martiniglas is één van de meest iconische en populairste cocktailglazen in de geschiedenis van de cocktails. En is speciaal ontworpen voor een van de
Welk glas voor oranje wijn?
Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje
Wijnglazen voor Vaderdag
Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.
Wijn decanteren en karafferen
Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.
Luxe glazen
De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor