Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wat is port en waar komt het vandaan?

Wat is port en waar komt het vandaan?

Wat is port en waar komt het vandaan? Port is een zoete wijn afkomstig uit de oudste wijnstreek van Portugal. Deze streek ligt in de buurt van Porto aan de Douro-vallei. Nergens anders op de wereld wordt deze bijzondere wijn gemaakt. In deze blog vertellen we wat port nou eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt, wanneer je het drinkt en uit welke glazen.

De geschiedenis

Als we meer willen weten over de geschiedenis van port moeten we terug naar de 17e eeuw. In die tijd importeerde Engeland al jaren veel wijnen vanuit Frankrijk. Toen de twee landen in de 17e eeuw in een oorlog verwikkeld raakten konden de Engelsen geen wijn meer halen in Frankrijk. Er moest een alternatief komen.

Douro port streek

Wijn uit Portugal

In plaats van wijn uit Frankrijk te halen, vaarden de Engelsen een stukje verder richting de havenstad Porto in het Noordwesten van Portugal. De boottocht vanaf Portugal terug naar Engeland was langer dan vanaf Frankrijk. En de wijnen werden slecht tijdens deze lange boottocht. Daarom voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten. Dit stopt het gistingsproces. Hierdoor ontstond een bijzondere zoete wijn genaamd port.

The Englishman's drink

De Engelsen vonden de nieuwe wijn erg goed. Al gauw gingen verschillende Britse portexporteurs naar de Douro streek om een porthuis te beginnen. Tot op de dag van vandaag merk je dat de Engelsen de port zijn gaan maken. Zo hoor je vaak portnamen als Graham’s, Dow’s en Sandeman.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Strenge regels

Port mag in Europa pas port worden genoemd als de port uit Porto afkomstig is. Uit de Douro om precies te zijn, dit is een van de oudste wijnstreken in Noordwest Portugal. Daarnaast mag een port pas port worden genoemd als het is gemaakt van Inheemse druivenrassen. Denk aan de Touriga franca, Touriga Nacional en de Tempranillo. De Douro heeft de perfecte condities om wijn te verbouwen. Dit komt door de aanwezigheid van leisteen en graniet in de grond. Dit houd de warmte vast waardoor de druiven gelijkmatiger rijpen.

Hoe wordt port gemaakt

Eerst worden de druiven geplukt. Daarna gaan ze in grote bakken of stalen tanks om ze te pletten. Dit noem je ook wel treden. Vervolgens laat de wijnmaker het fermentatieproces op gang komen, hiervoor laat hij de druiven 1 tot 4 dagen liggen. Vervolgens voegt de wijnmaker een sterke drank gemaakt van druivenschillen toe. Deze drank wordt ook wel Aguardente genoemd en heeft een alcoholpercentage van 78%. Na de toevoeging van deze drank en het fermentatieproces heeft de port een alcoholpercentage tussen de 19% en 20%.

Port laten rijpen

Na het fermentatieproces gaat de port in grote stalen tanks of houten vaten. Hier laat de wijnmaker de port rijpen. Sommige port wordt na 2 jaar gebotteld. Andere vaten blijven jaren dicht. De kelder waar de port ligt opgeslagen vind je aan de zuidkant van de Douro rivier. Ze liggen in de kelders van de porthuizen te wachten tot ze rijp genoeg zijn.

Port drinken

Port kun je het beste drinken uit een tulpvormig glaasje. Deze glaasjes hebben een smalle opening zodat de smaken in het glas blijven en je optimaal van je port kunt genieten. Of je port nu drinkt als aperitiefje voor een maaltijd. Of het glas bewaart voor erna. Voor ieder moment is er wel een port. Wij geven je graag een aantal suggesties wanneer je welke port drinkt.

Tawny, Ruby en Colheitas ports

Deze soorten kun je het beste drinken tussen de 10ºC en 12ºC tijdens het aperitief. Deze port is ook erg geschikt om te drinken bij vlees of kaas. Ben je meer een liefhebber van koude drankjes? Dan kun je hem ook serveren op ijs. Dit drankje wordt ook wel een Porto Fresco genoemd.

Vintage port

Een vintage port kun je het beste decanteren voordat je hem gaat drinken. In ons blog over decanteren lees je hoe je dat moet doen. En we verkopen ook mooie kristalheldere karaffen.

Witte port

Witte port wordt koud met een blokje ijs gedronken. Je kunt de witte port ook aanvullen met tonic en een schijfje citroen. Je hebt nu een portonic, een heerlijk verfrissende cocktail.

Portglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

decembercadeau spiegelau
Blog
sanne

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te

spiegelau kruitnotencocktail
Blog
sanne

Kruidnotencocktail

De kruidnotencocktail is het ideale drankje om een knusse Sinterklaasavond compleet te maken. Bereid met heerlijke kruidnoten. Of je nu geniet van pakjesavond of bezig

coupetteglazen
Blog
sanne

Coupetteglazen

Cocktails, desserts of voorgerechten. Je kunt ze allemaal serveren in een coupetteglas. Met zijn brede, ondiepe kom is dit glas geschikt voor verschillende dranken en

Glazen voor dagelijks gebruik
Blog
sanne

Glazen voor dagelijks gebruik

Bij een luxe diner, een middag met vrienden of een avondje Netflixen op de bank. De Lounge 2.0 zijn glazen voor dagelijks gebruik. En ze

Glazen met Oosters patroon
Blog
sanne

Glazen met een oosters patroon

Een lekker etentje met familie of borrelen met vrienden? Glazen met een oosters patroon zorgen voor nog meer gezelligheid op de tafel. De oosterse cultuur

spiegelau willsberger anniversary collectie
Blog
sanne

Maak kennis met Willsberger Anniversary

Heb je altijd al luxe wijnglazen willen hebben? Die wel betaalbaar zijn? Maak dan kennis met De Willsberger Anniversary-collectie van Spiegelau. En laat je verrassen door