Rosé wijn wordt vaak gezien als een echte zomerwijn. En daar zijn we het ook wel mee eens. Rosé kent zoete, droge, donkere en lichte varianten. Dit komt omdat rosé wijn van verschillende druivensoorten word gemaakt. En de kleurintensiteit wordt door de wijnboer bepaald. Hoe dat zit, lees je in deze blog.
Wat is rosé wijn?
Rosé wordt gemaakt van de druivenrassen Grenache, Syrah, Mourvèdre en de Trempranillo. Allemaal rode of blauwe druivensoorten. Deze druivensoorten zorgen voor de fruitige smaak van de rosé. Zo vind je in rosé wijn de smaak van kers, sinaasappel, meloen of citrus terug.
Rosé is op zijn best als je hem 3 uur voor het serveren gekoeld bewaart tussen de 8-10 graden.
Land van herkomst
Rosé wordt voornamelijk gemaakt in De Provence, Italië en Spanje. Maar ook in Portugal en Chili wordt deze wijn gemaakt. Op dit moment wordt de lekkerste rosé nog steeds in De Provence gemaakt. Een echte Provençaalse rosé herken je aan de zalmroze kleur. Ben je ergens aan het dineren of wil je zelf een rosé schenken aan je gasten? Ga dan voor een wijn uit De Provence.
Kleurintensiteit
Rosé kent lichte en donkere varianten. De kleur van de rosé wijn wordt bepaald door de schil van de druif. De binnenkant van de druif bestaat uit wit sap dit bepaald alleen de smaak.
De wijnboer bepaald hoe donker de rosé wordt. Hij doet dit door het witte sap heel even in contact te brengen met de schil van de druif. Hoe langer hij dit doet, hoe donkerder de wijn. Daarna gaat het sap in stalen tanks en gist het sap net als bij een witte wijn.
Wil jij meer van deze weetjes of gebruik maken van mooie aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Een mix van rode en witte wijn
Rosé wijn is dus geen mengsel van rode en witte wijn wat veel mensen denken. Sterker nog, in Europa is er een wet die zegt dat dit zelfs verboden is. Behalve voor een rosé champagne. Dan wordt er aan het einde van het productieproces rode wijn bij de witte champagne toegevoegd.
Rosé als zomerwijn
Rosé wijn is het hele door verkrijgbaar. Toch drink je deze mooie roze wijn vooral in het voorjaar en de zomer. Heerlijk in de zon op het terras, de achtertuin of aan het water. En ook tijdens een BBQ of een zomerse salade kun je hem prima serveren.
Wat eet je bij rosé wijn?
Eerder in dit blog hadden we het al over de soorten rosé. Door de verschillende stijlen kun je rosé ook bij heel wat gerechten serveren. Een lichtroze, droge rosé wijn is heerlijk bij gegrilde kip van de BBQ of een frisse salade.
Een zoetige rosé laat je perfect tot zijn recht komen met een fruitsalade tijdens het dessert.
Ga jij dit weekend BBQ-en en wil je hier een rosé wijn bij serveren. Zet dan minimaal 3 uur van te voren je rosé koud. En je schenkt de wijn in de Special glasses voor rosé. Zo drink je hem op zijn best. Proost!
Interessant blog? Deel het online 🙂
Bijzondere bierglazen
Bier, biertje, pils of het gele goud. Er zijn veel verschillende namen voor bier. En dat is niet zo gek. Want bier is een van
De mooiste martiniglazen
Het Martiniglas is één van de meest iconische en populairste cocktailglazen in de geschiedenis van de cocktails. En is speciaal ontworpen voor een van de
Welk glas voor oranje wijn?
Oranje wijn, ook wel orange wines genoemd, is net als de natuurwijn hot ’n happening! Hou jij van experimenten? Probeer dan eens oranje wijn. Oranje
Wijnglazen voor Vaderdag
Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.
Wijn decanteren en karafferen
Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.
Luxe glazen
De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor