Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Whisky soorten

Soorten Whisky

Whisky is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage gedistilleerd uit mout (graan). De whisky wordt gerijpt in eikenhouten vaten, dit beïnvloed de smaak en de kleur. Hierdoor heb je een enorme keus aan smaak, kleur, leeftijd en variant. In deze blog vertellen we hoe whisky wordt gemaakt, soorten whisky en hoe je het beste whisky kunt drinken.

Hoe wordt whisky gemaakt?

Voordat je een fles whisky hebt ben je eerst al zo’n drie jaar bezig om het te maken. Whisky bestaat uit slechts drie ingrediënten: water, gerst en gist. De hoeveelheid, het rijpingsproces en het extra toevoegen van ingrediënten geeft iedere whisky een andere smaak. 

Van gerst tot whisky

Allereerst wordt de gerst geweekt in water. De gerst zal zich na 2 tot 3 dagen ontkiemen tot mout. De moutkorrels worden onder hete lucht gedroogd. Vervolgens worden de droge korrels vermalen met water. Het zetmeel veranderd in suikers. Door deze suikers zal het geheel gaan gisten zodat er alcohol ontstaat. Op dit moment bevat de whisky 8% alcohol. De drank die overblijft noemen we wash.

Ben je fan van Spiegelau? Dan wil je er vast alles over weten. Word lid van de club en ontvang onze nieuwsbrief vol lekkers.

Distilleren

Distilleren is de laatste stap in het productieproces van whisky. De wash wordt in een ketel verhit tot boven het kookpunt, voor alcohol ligt dit punt op 78,3°C. De alcohol die al aanwezig was in de whisky verdampt. De verdampte alcohol wordt gekoeld en weer opgevangen, de drank krijgt een hoger alcoholpercentage. Vervolgens gaat de whisky in eikenhouten vaten om te rijpen. Een whisky rijpt gemiddeld tussen de drie en dertig jaar. Een oudere whisky heeft een heftigere smaak dan een jonge whisky.

Whisky of whiskey

Misschien is het je al weleens opgevallen dat whisky met een ‘e’ en zonder wordt geschreven. De twee woorden betekenen allebei hetzelfde. Toch zit er een belangrijk verschil tussen.

Aan de naam kun je zien waar de whisky vandaan komt. Wanneer er op de fles whiskey met een ‘e’ staat is de whiskey afkomstig uit Ierland. Dranken met de naam whisky komen uit Schotland, Canada of de Verenigde Staten.

Soorten whisky

Whisky kent veel soorten. Iedere soort whisky heeft zijn eigen smaak, geur en kleur. Wereldwijd zijn er meer dan 1000 soorten whisky. Om je een idee te geven van de verschillende soorten whisky zetten we er een paar voor je op een rijtje.

Single malt whisky

Bij een single malt whisky is de mout afkomstig van één distilleerderij. De verschillende vaten waar de whisky in is opgeslagen mogen wel gemengd worden. Zolang het maar van dezelfde distilleerderij afkomstig is.

Blended whisky

Een blended whisky is een mix van meerdere single malts of single garin malts. Een blended whisky bestaat voor 40% uit malt en voor 60% uit grain. De smaak van een blended whisky is iets minder uitgesproken. En juist daarom perfect voor beginnende whiskydrinkers.

Bourbon whisky

Bourbon whisky is een van de bekendste whisky’s en wordt vaak gebruikt in cocktails. De whisky is vernoemd naar het Franse koningshuis. De Bourbon whisky wordt twee keer gedistilleerd. Tijdens het distilleren mag de whisky niet meer dan 80% alcohol bevatten.

Whisky drinken

Whisky drink je uit een tumbler of een snifter. Een tumbler is een glas zonder voet met een brede opening. Dit glas ligt prettig in de hand. En is zeer geschikt als je ijs wilt toevoegen aan je whisky. Een nadeel is de grote opening. Hierdoor gaan de geuren en smaken sneller verloren.

Een snifter is een chiquer whiskyglas met een voet. Door de bredere onderkant kun je de whisky goed walsen. Door de kleinere opening gaat en de geur en de smaak minder snel verloren. De snifter is een fijn glas als je een nieuwe whisky wilt proeven.

Alle whiskyglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

De lekkerste wijn bij oesters
Blog
sanne

De lekkerste wijn bij oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen! Je kan ze zelf rapen op het strand of kopen bij de visboer. Vanaf september tot en met april kan

Blog
sanne

Welk glas voor welk bier?

Bier, veel mensen drinken het wel eens. In de zon, na een fanatieke sportwedstrijd of tijdens een feestje. Het is een van de meest gedronken

Rosé wijn uit de Provence
Blog
Brechje

Rosé wijnen uit de Provence

Fleurige lavendelvelden, oude Franse dorpjes en fantastische rosé wijnen. De Provence is een prachtig wijngebied in het Zuidoosten van Frankrijk. Dankzij de vele zonuren en

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. De Aperol Spritz drink je zowel in de zomer als

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

De mojito cocktail
Blog
Brechje

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele