Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wijnen uit Spanje

Wijnen uit Spanje

Spanje is de op twee na grootste wijnproducent. En heeft het grootste wijngebied ter wereld. Elke regio in Spanje, zelfs de eilanden, hebben hun eigen wijngebied. Waar je ook bent in Spanje, overal kun je wel genieten van een lokaal wijntje.  In deze blog vertellen we je meer over de geschiedenis van de wijnen uit Spanje, de verschillende regio’s en klimaten en welke wijnen je deze zomer echt moet proberen als je op vakantie bent in dit fantastische wijnland. Salud!

Spaanse wijn-geschiedenis

De Spaanse wijngeschiedenis gaat zo’n 3.000 jaar terug toen Fenicische handelaren in Cádiz een haven stichtten. Vanuit daar trokken ze landinwaarts richting de stad Xera. Rondom de heuvels plantten ze druivenstokken om zoete wijn van te maken. Halverwege de negentiende eeuw kregen veel wijnlanden als Frankrijk last van druifluis. Veel Franse wijnmakers trokken met hun eigen wijnstokken en kennis naar Spanje. Aan het einde van de negentiende eeuw kreeg Spanje pas last van de druifluis, maar tegen die tijd was er al een oplossing gevonden.

Wijnen uit Spanje roseglazen

Veelzijdig klimaat

Door de grote omvang van het land kent Spanje meerdere klimaten. In het Noordwesten heb je veel invloed van de Atlantische oceaan. Het klimaat is guur, koud en er valt veel regen. Het Oosten van Spanje heeft te maken met een mediterraan klimaat, dit betekent hoge temperaturen in de zomer. En in de heuvels aan de kust worden de meeste Cava’s gemaakt. In het midden en Westen van Spanje vind je een landklimaat met veel hoogvlaktes. De winters zijn hier koud en de zomers heet. In het Zuiden van Spanje krijgen de druivenstokken een heerlijk briesje vanuit zee. Hier wordt vooral veel sherry gemaakt.

La Mancha

De wijnstreek La Mancha ligt in het midden van Spanje en beschikt over ruim 160.000 hectare aan oppervlakte. Dit is de grootste wijnstreek van Spanje, 50% van alle wijn die in Spanje wordt geproduceerd komt uit deze streek. De meeste wijnen uit La Mancha hebben een simpele, rijke smaak. En doordat er heel veel wijn afkomstig is uit dit gebied is de wijn voordelig geprijsd. Wil je La Mancha een keer bezoeken? Doe dit dan in het voorjaar of het najaar. In de zomer kan het hier namelijk 40˚C graden worden.

Rioja

Nog een bekende wijnstreek is de Rioja. Deze wijnstreek vind je in het noorden van Spanje. De naam Rioja heeft het gebied te danken aan de kleine rivier die door het gebied stroomt, de Rio Oja. Veel goede wijnen zijn afkomstig uit deze streek, de kwaliteit wordt bepaald door de strenge kwaliteitseisen. Ondanks dat Rioja bekendstaat om zijn rode wijnen komen er ook heerlijke witte wijnen uit deze streek.

Ben je nog op zoek naar een vakantiebestemming? Dit gebied is ’s zomers toegankelijk met zachte temperaturen. En je kunt er ook met je auto of caravan naartoe.

Vulkanische grond

Voor de kust van Marokko liggen de Canarische eilanden. Dankzij het warme klimaat zijn de eilanden erg geliefd als vakantiebestemming. Maar wist je dat deze eilanden ook heel geschikt zijn voor de wijnliefhebbers onder ons? De bodem bestaat deels uit vulkanisch as waar de druivenstokken heel goed op groeien. De wijnboer maakt kleine kuiltjes in de grond, graaft de druivenstok in en maakt een klein muurtje rondom de stam om hem te beschermen tegen Saharazand.

Prachtige wijnglazen

Heb jij na het lezen van deze blog ook zin in een heerlijk Spaans wijntje? In de Spiegelau Shop hebben we prachtige kristalheldere wijnglazen om jouw Spaanse witte of rode wijn in te serveren. Salud!

Wijnglazen voor een Spaanse wijn

Interessant blog? Deel het online 🙂

De lekkerste wijn bij oesters
Blog
sanne

De lekkerste wijn bij oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen! Je kan ze zelf rapen op het strand of kopen bij de visboer. Vanaf september tot en met april kan

Blog
sanne

Welk glas voor welk bier?

Bier, veel mensen drinken het wel eens. In de zon, na een fanatieke sportwedstrijd of tijdens een feestje. Het is een van de meest gedronken

Rosé wijn uit de Provence
Blog
Brechje

Rosé wijnen uit de Provence

Fleurige lavendelvelden, oude Franse dorpjes en fantastische rosé wijnen. De Provence is een prachtig wijngebied in het Zuidoosten van Frankrijk. Dankzij de vele zonuren en

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. De Aperol Spritz drink je zowel in de zomer als

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

De mojito cocktail
Blog
Brechje

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele