✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal zijn gemaakt van fijn, dun glas, ook wel kristalglas genoemd. Normaal glas maakt bij het proosten een dof geluid. Kristalglas maakt juist een mooi zingend geluid. Nog een voordeel is dat kristalglas minder breekbaar is door de samenstelling van het glas. Alles wat je wilt weten over de verschillende soorten glas en hoe het wordt gemaakt lees in je in deze blog.

Waar is glas van gemaakt?

Glas bestaat uit zand, kalksteen, metaaloxide en alkali-oxide. De samenstelling van deze stoffen is bij ieder soort glas anders. Door de ingrediënten bij 1500 graden te verhitten kun je er een mooi glas van maken. Dankzij de hoge temperaturen kun je het glas in allerlei vormen bewegen. Dit maakt dat een rodewijnglas, wittewijnglas en andere glazen verschillende maten hebben.

kristalglas

We spreken van kristalglas als er minimaal 10% metaaloxide in is verwerkt. 

Kalium zorgt voor een mooi helder en transparant glas. Dankzij de toevoeging van zink kunnen de kristalglas glazen gewoon in de vaatwasser zonder lelijke strepen. En zuiver zand zorgt dat er geen groenachtige effecten in het glas verschijnen.

In onderstaande tabel zie je de verschillende verhoudingen waaruit de soorten glas bestaan. Loodglas wordt in Europa niet meer gemaakt vanwege de hoeveelheid lood.

Spiegelau wijnglazen van kristal samenstelling

Wijnglazen van kristal

Officieel is kristalglas glas dat loodoxide bevat. Volgens de Europese normen is dit zelfs als er minimaal voor 24 procent loodoxide in zit. Volloodkristal bevat minimaal 30 procent loodoxide.

Loodoxide mag in Europa niet meer gebruikt worden. Je zou denken dat je dan geen enkel glas meer kristalglas mag noemen. Maar omdat er metaal oxiden in kristalglas zit verwerkt, mag je het gewoon kristalglas noemen.

Loodoxide en de vaatwasser

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een vaatwasser. En als het even kan zetten we daar ook gewoon onze wijnglazen in. Wijnglazen die van metaaloxide zijn gemaakt mogen in de vaatwasser en er zal niks gebeuren met de kleur of smaak. En je vaatwasser overleefd dit ook.

Glazen die van loodoxide zijn gemaakt kunnen niet in de vaatwasser. Dit laat grijze vlekken achter in de vaatwasser. Wat je vervolgens terugziet op de andere vaat.

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wijnglazen van Spiegelau

De kristalglazen van Spiegelau zijn van hoge kwaliteit. Dit maakt dat de glazen duurzamer, vaatwasmachinebestendig, breukvast en ook nog eens briljanter zijn dan ander glazen met goedkopere glassamenstellingen. 

Spiegelau kristalglas

Daarom wil je wijnglazen gemaakt van kristal uit de Spiegelau shop:

  • Kristalglas bevat minimaal 10% metaaloxide. Elementen zoals kalium verbeteren de lichtbreking en transparantie en maken het glas briljanter.

  • Zink staat voor chemische duurzaamheid en tenslotte vaatwasmachinebestendig.

  • Hoogwaardig zand laat glazen transparant en helder glanzen.

  • Zuiver zand dat maar heel weinig ijzer bevat, vermijdt groenachtige of andere gekleurde effecten in het glas.

Wijnglazen van kristal

Interessant blog? Deel het online 🙂

Wijnglazen voor Moederdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Moederdag

Wijnglazen als cadeau voor Moederdag om jouw favoriete moeder echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n

spiegelau chapagneglazen
Blog
spiegelau

Kristalzuivere champagneglazen

Champagne is niet zomaar een drankje, het is een feestje om het te drinken. Voor een bijzondere gelegenheid of om te proosten op het nieuwe jaar. Voor

decembercadeau spiegelau
Blog
spiegelau

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te