Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal zijn gemaakt van fijn, dun glas, ook wel kristalglas genoemd. Normaal glas maakt bij het proosten een dof geluid. Kristalglas maakt juist een mooi zingend geluid. Nog een voordeel is dat kristalglas minder breekbaar is door de samenstelling van het glas. Alles wat je wilt weten over de verschillende soorten glas en hoe het wordt gemaakt lees in je in deze blog.

Waar is glas van gemaakt?

Glas bestaat uit zand, kalksteen, metaaloxide en alkali-oxide. De samenstelling van deze stoffen is bij ieder soort glas anders. Door de ingrediënten bij 1500 graden te verhitten kun je er een mooi glas van maken. Dankzij de hoge temperaturen kun je het glas in allerlei vormen bewegen. Dit maakt dat een rodewijnglas, wittewijnglas en andere glazen verschillende maten hebben.

kristalglas

We spreken van kristalglas als er minimaal 10% metaaloxide in is verwerkt. 

Kalium zorgt voor een mooi helder en transparant glas. Dankzij de toevoeging van zink kunnen de kristalglas glazen gewoon in de vaatwasser zonder lelijke strepen. En zuiver zand zorgt dat er geen groenachtige effecten in het glas verschijnen.

In onderstaande tabel zie je de verschillende verhoudingen waaruit de soorten glas bestaan. Loodglas wordt in Europa niet meer gemaakt vanwege de hoeveelheid lood.

Spiegelau wijnglazen van kristal samenstelling

Wijnglazen van kristal

Officieel is kristalglas glas dat loodoxide bevat. Volgens de Europese normen is dit zelfs als er minimaal voor 24 procent loodoxide in zit. Volloodkristal bevat minimaal 30 procent loodoxide.

Loodoxide mag in Europa niet meer gebruikt worden. Je zou denken dat je dan geen enkel glas meer kristalglas mag noemen. Maar omdat er metaal oxiden in kristalglas zit verwerkt, mag je het gewoon kristalglas noemen.

Loodoxide en de vaatwasser

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een vaatwasser. En als het even kan zetten we daar ook gewoon onze wijnglazen in. Wijnglazen die van metaaloxide zijn gemaakt mogen in de vaatwasser en er zal niks gebeuren met de kleur of smaak. En je vaatwasser overleefd dit ook.

Glazen die van loodoxide zijn gemaakt kunnen niet in de vaatwasser. Dit laat grijze vlekken achter in de vaatwasser. Wat je vervolgens terugziet op de andere vaat.

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wijnglazen van Spiegelau

De kristalglazen van Spiegelau zijn van hoge kwaliteit. Dit maakt dat de glazen duurzamer, vaatwasmachinebestendig, breukvast en ook nog eens briljanter zijn dan ander glazen met goedkopere glassamenstellingen. 

Spiegelau kristalglas

Daarom wil je wijnglazen gemaakt van kristal uit de Spiegelau shop:

  • Kristalglas bevat minimaal 10% metaaloxide. Elementen zoals kalium verbeteren de lichtbreking en transparantie en maken het glas briljanter.

  • Zink staat voor chemische duurzaamheid en tenslotte vaatwasmachinebestendig.

  • Hoogwaardig zand laat glazen transparant en helder glanzen.

  • Zuiver zand dat maar heel weinig ijzer bevat, vermijdt groenachtige of andere gekleurde effecten in het glas.

Wijnglazen van kristal

Interessant blog? Deel het online 🙂

De lekkerste wijn bij oesters
Blog
sanne

De lekkerste wijn bij oesters

Het oesterseizoen is weer begonnen! Je kan ze zelf rapen op het strand of kopen bij de visboer. Vanaf september tot en met april kan

Blog
sanne

Welk glas voor welk bier?

Bier, veel mensen drinken het wel eens. In de zon, na een fanatieke sportwedstrijd of tijdens een feestje. Het is een van de meest gedronken

Rosé wijn uit de Provence
Blog
Brechje

Rosé wijnen uit de Provence

Fleurige lavendelvelden, oude Franse dorpjes en fantastische rosé wijnen. De Provence is een prachtig wijngebied in het Zuidoosten van Frankrijk. Dankzij de vele zonuren en

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. De Aperol Spritz drink je zowel in de zomer als

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

De mojito cocktail
Blog
Brechje

De mojito cocktail

De mojito cocktail is een van oorsprong Cubaans drankje gemaakt van rum, limoensap, suikerriet en spa rood. Het is de perfecte cocktail voor een zwoele