Your Cart

 

✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal

Wijnglazen van kristal zijn gemaakt van fijn, dun glas, ook wel kristalglas genoemd. Normaal glas maakt bij het proosten een dof geluid. Kristalglas maakt juist een mooi zingend geluid. Nog een voordeel is dat kristalglas minder breekbaar is door de samenstelling van het glas. Alles wat je wilt weten over de verschillende soorten glas en hoe het wordt gemaakt lees in je in deze blog.

Waar is glas van gemaakt?

Glas bestaat uit zand, kalksteen, metaaloxide en alkali-oxide. De samenstelling van deze stoffen is bij ieder soort glas anders. Door de ingrediënten bij 1500 graden te verhitten kun je er een mooi glas van maken. Dankzij de hoge temperaturen kun je het glas in allerlei vormen bewegen. Dit maakt dat een rodewijnglas, wittewijnglas en andere glazen verschillende maten hebben.

kristalglas

We spreken van kristalglas als er minimaal 10% metaaloxide in is verwerkt. 

Kalium zorgt voor een mooi helder en transparant glas. Dankzij de toevoeging van zink kunnen de kristalglas glazen gewoon in de vaatwasser zonder lelijke strepen. En zuiver zand zorgt dat er geen groenachtige effecten in het glas verschijnen.

In onderstaande tabel zie je de verschillende verhoudingen waaruit de soorten glas bestaan. Loodglas wordt in Europa niet meer gemaakt vanwege de hoeveelheid lood.

Spiegelau wijnglazen van kristal samenstelling

Wijnglazen van kristal

Officieel is kristalglas glas dat loodoxide bevat. Volgens de Europese normen is dit zelfs als er minimaal voor 24 procent loodoxide in zit. Volloodkristal bevat minimaal 30 procent loodoxide.

Loodoxide mag in Europa niet meer gebruikt worden. Je zou denken dat je dan geen enkel glas meer kristalglas mag noemen. Maar omdat er metaal oxiden in kristalglas zit verwerkt, mag je het gewoon kristalglas noemen.

Loodoxide en de vaatwasser

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een vaatwasser. En als het even kan zetten we daar ook gewoon onze wijnglazen in. Wijnglazen die van metaaloxide zijn gemaakt mogen in de vaatwasser en er zal niks gebeuren met de kleur of smaak. En je vaatwasser overleefd dit ook.

Glazen die van loodoxide zijn gemaakt kunnen niet in de vaatwasser. Dit laat grijze vlekken achter in de vaatwasser. Wat je vervolgens terugziet op de andere vaat.

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wijnglazen van Spiegelau

De kristalglazen van Spiegelau zijn van hoge kwaliteit. Dit maakt dat de glazen duurzamer, vaatwasmachinebestendig, breukvast en ook nog eens briljanter zijn dan ander glazen met goedkopere glassamenstellingen. 

Spiegelau kristalglas

Daarom wil je wijnglazen gemaakt van kristal uit de Spiegelau shop:

  • Kristalglas bevat minimaal 10% metaaloxide. Elementen zoals kalium verbeteren de lichtbreking en transparantie en maken het glas briljanter.

  • Zink staat voor chemische duurzaamheid en tenslotte vaatwasmachinebestendig.

  • Hoogwaardig zand laat glazen transparant en helder glanzen.

  • Zuiver zand dat maar heel weinig ijzer bevat, vermijdt groenachtige of andere gekleurde effecten in het glas.

Wijnglazen van kristal

Interessant blog? Deel het online 🙂

Whisky soorten
Blog
Brechje

Soorten Whisky

Whisky is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage gedistilleerd uit mout (graan). De whisky wordt gerijpt in eikenhouten vaten, dit beïnvloed de smaak en

Wat is bokbier
Blog
Hester

Wat is bokbier?

Bokbier is echt seizoensbier. De herfstbok en lentebok zijn bekende varianten. Maar waar komt deze biersoort vandaan? En hoe komt het aan zijn naam? Dat

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

Rode wijn soorten
Blog
Brechje

Soorten rode wijn

Rode wijn is voor velen een favoriet bij vleesgerechten of als borrelwijn in de herfst en de winter. Rode wijn kent veel soorten. Dit komt

De gin tonic cocktail
Blog
Brechje

De gin tonic cocktail

De gin tonic cocktail is misschien wel de meest veelzijdige cocktail die er bestaat. Je kunt eindeloos mixen met de verschillende smaken gin en tonic.

Aperol Spritz cocktail
Blog
Brechje

Aperol Spritz cocktail

De Aperol Spritz cocktail is een verfrissend drankje afkomstig uit Veneto, een streek in Noord-Italië. Het is een zomer en een winter drankje. Je kunt