✔ Officieel dealer

 

✔ Gratis verzenden vanaf €30,-

 

✔ Gratis retourneren

Welk glas voor welke wijn

Welk glas voor welke wijn?

Wijnglazen zijn er in veel soorten en maten. Het ene glas is geschikt voor een sprankelende witte wijn en de andere voor een krachtige rode wijn. Een perfect gevormd glas zorgt ervoor dat de geur en smaak aroma’s perfect tot hun recht komen. Maar hoe weet je dan welk glas je voor welke wijn moet hebben? Dat leren we je in deze blog.

Verschillende vormen

Wijnglazen verschillen voornamelijk in de vorm van de kelk. Je hebt glazen met een bolle, smalle of brede kelk. Dit zorgt ervoor dat de smaak- en geurbeleving van de wijn niet verloren gaan. 

Rode wijn

Een rode wijn moet kunnen ademen. Daarom heeft rode wijn een glas nodig die genoeg ruimte biedt. Rodewijnglazen herken je door de bolvormige kelk en een grote opening. Zo zorgen rodewijnglazen ervoor dat de smaak- en geuraroma’s intenser tot hun recht komen en de wijn kan ademen. De wijndrinker zal de wijn veel beter kunnen proeven en er meer van genieten.

Welke glas voor welke wijn Style

Witte wijn

Wittewijnglazen hebben een smalle, hoge vorm. Ze doen een beetje denken aan een champagneglas maar die zijn nog smaller. Dankzij de lange steel waar je het glas vasthoudt blijft de wijn langer koud. Daarnaast schenk je een wittewijnglas ook minder vol om te voorkomen dat de wijn opwarmt.

Om ervoor te zorgen dat je gasten geen lauwwarme witte wijn hoeven te drinken schenk je net iets minder in het glas en schenk je wat vaker bij. 

Wil jij meer tips en ideeën voor lekkere recepten en bijpassende wijnen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Rosé wijn

Roséglazen zitten qua grootte tussen de witte- en de rodewiijnglazen in. Een rosé hoeft niet super koud te geserveerd te worden en hoeft ook niet te ademen. De roséglazen zijn langer en slanker dan rodewijnglazen en hebben een opening die smaller wordt als je richting de rand gaat. Zo komen de aroma’s direct tot hun richt zodra de rosé je tong raakt.

Champagne glazen

Champagne, prosecco en cava is een bubbelwijn. En we weten al dat deze soorten het lekkerste zijn als de bubbels zoveel mogelijk worden behouden. Daarom zijn champagneglazen lang en hebben ze een smalle opening aan de bovenkant. Champagneglazen hebben een bepaalde lengte nodig zodat je bubbel in een mooie lijn naar boven kan borrelen. Daarnaast drink je een bubbel koud net als witte wijn. Daarom is ook de steel van een champagneglas net als bij een wittewijnglas langer.

Kristalglazen schoonmaken

Spiegelau wijnglazen mogen in de vaatwasser. Belangrijk is dat de glazen elkaar niet aanraken. Zo voorkom je krassen op het glas. Sommige vaatwasmachines hebben in het bovenste rek een speciale plek voor de glazen. Als dit er niet is, kun je de glazen ook op het bordenrek zetten. Wanneer de vaatwasmachine klaar is polijst je de glazen nog met een Spiegelau microvezel doek.

Lees in dit blog nog meer tips hoe jij je Spiegelau glazen langer mee laat gaan.

Bordeaux glazen

Witte wijnen uit de wijnstreek Bordeaux zijn te herkennen aan de krachtige en fruitige smaak. Deze wijnen hebben daarom ook een glas nodig met veel volume. De Bordeaux glazen hebben een iets langere voet en een toelopende kelk. Zo kunnen de smaak aroma’s zich optimaal ontwikkelen voordat ze in de mond belanden. 

De Bordeaux glazen hebben hun naam te danken aan de witte wijn afkomstig uit de Bordeaux.

Bourgogne glazen

Een rode Bourgogne wijn van de Pinot Noir druif heeft ruimte en voldoende zuurstof nodig. De tulpvormige, ronde kelk van het Bourgogneglas is breed met veel volume. Zo komen de smaak en geur aroma’s goed tot zijn recht.

Spiegelau wijnglazen

Interessant blog? Deel het online 🙂

Wijnglazen voor Vaderdag
Blog
Brechje

Wijnglazen voor Vaderdag

Wijnglazen als cadeau voor Vaderdag om jouw favoriete vader echt even in het zonnetje te zetten. En natuurlijk een heerlijke fles witte-, rode- of bubbelwijn.

Wijn-decanteren-en-karafferen
Blog
Hester

Wijn decanteren en karafferen

Als je van plan bent om wijn te decanteren of karafferen is het goed om te weten wanneer je dit doet. Het verschil ertussen kent.

luxe glazen
Blog
spiegelau

Luxe glazen

De Spiegelau Shop heeft veel verschillende modellen glazen. Met allemaal een eigen ontwerp. Van tijdloze klassiekers tot elegante ontwerpen. Er is een perfect glas voor

spoom met citroen sorbetijs
Blog
spiegelau

Spoom met citroen sorbetijs

Een gezellig diner met de familie of met vrienden waar iedereen zijn eigen gerecht maakt kan soms uitlopen op een mismatch van smaken. In zo’n

spiegelau chapagneglazen
Blog
spiegelau

Kristalzuivere champagneglazen

Champagne is niet zomaar een drankje, het is een feestje om het te drinken. Voor een bijzondere gelegenheid of om te proosten op het nieuwe jaar. Voor

decembercadeau spiegelau
Blog
spiegelau

Decembercadeaus

De mooiste decembercadeaus vind je in de Spiegelau Shop. Van wijnglazen tot cocktailglazen. De kristalzuivere glazen zijn leuk om te krijgen maar ook leuk om weg te